Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Obsesif

Obsesif

Obsesif, günlük yaşamda ortaya çıkan endişe, evham ve takıntılarla ortaya çıkan, bunları çözümlemeden rahat edemeyen obsesif kompulsif bozukluğu bulunan kişilerdir. Bu sorunlar kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeydedir.

Obsesif kompulsif bozukluk nedir?


Obsesyon denilen kişinin engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı fikirler ve düşüncelerin, kompulsiyon denilen tekrarlayıcı davranış ve zihinsel eylemlerle oluşan ruhsal hastalıktır. Bu bir takıntı hastalığıdır. Yaşanan kompulsiyon ve obsesyonlar toplumlarda farklılıklar gösterebilir. Bu rahatsızlık toplumda çoğunlukla ergenlik döneminde görülmesine rağmen, herhangi bir yaşta görülmesi mümkündür. Kadınları daha fazla etkisi altına almaktadır.

Obsesif kompulsif belirtileri nelerdir?

  • Bulaşma obsesyonu ve Temizlik kompulsiyonu: Kişilerin giysilerine ve bedenine toz, kir, kimyasal maddeler, zehir, deterjan gibi etkenlerin bulaşacağına dair takıntıları olması ve bunları gidermek için yaptıkları davranışları içermektedir. Bu kişilerdeki farklı maddelerin elbiselerine ve bedenlerine bulaşma düşüncesi bulaş obsesyonu, bunları gidermek için yaptıkları davranışlar temizlik kompulsiyonunu oluşturur.
  • Kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu: Bunlar kişilerde görülen en sık bozukluklardır. Kişilerin kapının açık kalması, kilitlerin kapanmamış olması, ocağın açık unutulmuş olması, elektrikli cihazların açık bırakılması gibi kuşku obsesyonları, bunların defalarca kontrol edilmeleri kontrol kompulsiyonunu oluşturur. Bunlar yaşamın değişik alanlarında görülebilir. Bazı hallerde başkalarına zarar verme, kötü sözler söyleyebilme, elinde olmadan yanındakilere zarar verme düşünceleri şeklinde de obsesyonlar yaşanabilir.
  • Cinsel içerikli obsesyon: Bazı obsesif kişilerde yaşına, toplumdaki durumuna, kendine yakıştırmadığı cinsel içerikli obsesyon bulunur. Hasta kadınların çevrelerindeki erkeklerle ilgili cinsel hayaller kurmaktan kendini alıkoyamaması bu tarz obsesyon örneklerindendir.
  • Dini içerikli obsesyon: Yoğun dini inançlara sahip olan toplumlarda yaşanan bu obsesyonlar, kişinin dini inançlarıyla zıtlık oluşturan dini takıntılarla yaşanır. İbadetlerini tam olarak yerine getirdiği halde, Allah'ın varlığından kuşku duymak, hastaların yaşayabileceği dini içerikli obsesyonlar arasındadır.
  • Simetri obsesyonu ve kompulsiyonları: bu da sık görülen bozukluklar arasında yer alır. Hastaların yaşamında düzen ve simetri gereksinimi hakimdir.
  • Dokunma kompulsiyonları: Obsesif hastaların davranışlarından önce önemsedikleri bir eşyaya dokunma gereksinimi duymasıdır.
  • Sayma kompulsiyonu: Hastaların günlük işlerini belli bir sayıya kadar yapmadıklarında, işlerinin yolunda gitmeyeceği düşüncesiyle bu sayıya ulaşana kadar çabalama gereksinimi duymasıdır.
  • Saklama ve biriktirme kompulsiyonları: Hastaların ileride ihtiyaç olabilir düşüncesiyle, her türlü eşyayı biriktirme ve saklama gereksinimi duymasıdır.
  • Batıl inançlar, uğurlu ve uğursuz sayılan renkler ve sayılar: Hastaların kültürel yapılarının bir gereği olan inançları, uğursuz veya uğurlu olarak gördüğü renkleri ve sayıları olabilir. Bunlar yaşamı engelleyecek şekilde sıkça yaşandığında, hastalık olarak değerlendirilmelidir.

Obsesif kompulsif nedenleri nedir?

  • Genetik nedenler: Hastaların anne ve babasında, birinci derece akrabalarında bu hastalığın görülmüş olması durumunda, hastalığın kalıtımsal olabileceği düşünülmektedir.
  • Beynin işlevlerinde bozukluk ve serotonin hormonu: Beynin içerisindeki sinirsel iletimde rol oynayan serotonin hormonunda bozukluk olması ve beynin işlevlerinde bozulma olması halinde bunların hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir.
  • Çocukluk çağında yaşanan travmalar: Hastaların çocukluk döneminde cinsel istismar gibi travmalara maruz kalması, stres yaşamasına neden olabilecek sorunların olması halinde hastalığın oluşmuş olabileceği düşünülmektedir.
  • Kişilik özellikleri: Hastaların yapı itibarıyla kuralcı, katı, titiz ve mükemmeliyetçi olmaları bu hastalığa zemin hazırladığı kabul edilebilir.
Obsesif kompulsif tedavisi nasıl yapılır?

Hastalık yaşamı güçleştiren, iş, aile ve sosyal yaşamdaki etkinlikleri kısıtlayabilen, hastaların yaşam seviyesini düşüren özelliklere sahiptir. Kronikleşme oranının yüksek olması, hastalığın tedavisinin önemini vurgulamaktadır. Tedavi farklı şekillerde uygulanabilir.

İlaç tedavisi: Tedavide serotonin seviyeleri üzerinde etkili olabilen ilaçlar fayda sağlamaktadır. Özellikle serotonin geri alım engelleyicileri olan ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. İlk dönemlerde ilaçlar baş ağrısı, bulantı, midede huzursuzluk, uyku bozukluğu gibi etkilere sebep olabilir. İlaçların etkisi iki hafta kadar sonra görülmeye başlar. Sonuçların olumlu olup olmadığı için, kullanımdan sonra 10 hafta kadar geçmesi beklenmelidir. İlaçların etkili olması halinde, ihtiyaç halinde doz arttırılarak, en az 2 yıllık bir tedavi uygulanmalıdır.

Bilişsel davranışçı tedavi uygulaması: Hastalar düşüncelerinden kaçınma yoluyla bunlarla başa çıkmaya çalışırlar. Bunu yapsalar bile, düşüncelerde artış ve kısır döngü oluşmasına engel olamazlar. Bu tedavi yönteminde hastanın kaygı duyduğu davranışlarına sebep olan düşünceler ile karşı karşıya gelmesi ve bunun sonucunda oluşan kaygıları azaltmak için oluşan davranışları engelleme amaçlanır. Rahatsızlık veren düşüncelerin oluşturduğu kaygıyı engelleyerek, hastanın buna alışmasını sağlamaya çalışılır. Bu yapılan alıştırma tedavileri hastalara fayda sağlayabilir. Hastalar korkularıyla yüzleşmektedirler. Bilişsel yapılan tedavilerde, düşünceler nedeniyle oluşan sorumluluk duygusu azaltılmaya çalışılır. Sorumluluk olmadığında hastalar tekrarlama davranışlar içerisine girmeyecektir. Düşüncelerin gerçek olmadığı anlatılmaya çalışılmaktadır. Hastada ortaya çıkan düşüncelerin hangi hatalardan kaynaklandığı araştırılır. Bilişsel hatalar belli olduktan sonra, hastanın düşüncelerinin daha gerçekçi düşünceler ile değiştirilme çalışmaları yapılır. Bunların neticesinde düşüncelerinin düşündüğü sonuçları vermediğini anlayan hastalar, iyileşme belirtileri göstermektedir. Uygulanan bu tedavi hem hastalığın tedavi edilmesinde hem de yeniden oluşmasını önlemede faydalı olmaktadır. Tek başına uygulanabileceği gibi, ilaç tedavisi ile uygulanabilir. Tedavi döneminde hastaların ailesi ve çevresindeki kişilerden destek alması da tedaviye olumlu olarak yansımaktadır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 11:00:00
Obsesif ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Obsesif Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Obsesif"
EVRENİN YUCE MIMARINA SONSUZ SUKRANLAR BEN VE BENIM GIBILERE BU SAYFALARI OLUSTURANLARI TANIMASM BILE OKUMAMIMI SAGLADIKLARI ICIN YASAYANLARA SAGLIK OLENLERE NUR ICINDE VEYA IYI BIR TOPRAKTA OLMALARINI DILIYORUM TABELACIADNA IZMIR SAGLICAKLA KALIN
Adnan Kılınçcı . 17.10.2014
CEVAP YAZ
Panik Atak Türleri
Panik Atak Türleri
1. Beklenmedik Ataklar: Nedensiz, birden ortaya çıkan nöbetler. Panik bozuklukta bu tür ataklar vardır.2. Duruma bağlı olanlar: Korkulan bir kedi, köpek veya başka bir nesneyle ya da bir durum karşısında ortaya çıkar.3. Durumsal yatkınlık gösterilen ...
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Paranoya psikolojik bir rahatsızlık ile toplum içinde aşırı evhamlı kişiler içinde kullanılan, anlamı eski Yunancada delirmek olan hastalık ve nitelemedir. Paranoya rahatsızlığı temelinde aşırı evham, endişe ve kuruntular barındırır. Halk arasında is...
Şizofreni Tanısı
Şizofreni Tanısı
• Şizofrenide görülen belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir.• Hiçbir belirti tek başına tanı koydurucu değildir. Tanı psikiyatri uzmanı tarafından hastanın ruhsal muayenesi, hasta yakınları ile görüşme ve çoğu zaman hastanın klini...
Majör Depresyon
Majör Depresyon
Majör depresyon, özellikle gençlerde çok sık karşılaşılan psikolojik bir durumdur. Ortaya çıkması durumunda çok ciddi sonuçlara neden olabilecek bir rahatsızlık olan majör depresyon, çokça görülen bir durumdur. Majör depresyon, erkenden müdahale edil...
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Stres anında fazla enerji tüketildiğinden birey kendini güçsüz, yorgun ve endişe içinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi çekmeye başlar. Sinirli ve çabuk heyecanlanan biri olur. Konsantrasyon kaybı yaşar ve dikkatini toplayamaz. Daha önce ...
Ani Sinirlenme
Ani Sinirlenme
Ani sinirlenme, insanları ani bir şekilde etkileyen, sebepsiz yere oluşan bir durumdur. Kan beynime sıçradı gibi sözlerle ifade edilen sinirlenme halinde vücutta fazla miktarda adrenalin salgılanır. Bu kişinin stres halini anlatır. Vücutta çok kısa b...
Şizofreni
Şizofreni
Şizofreni, beyinde bulunan maddelerin iletiminde yaşanan bozukluk ve bu bozukluk nedeni ile bazı farklılıkların oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalıkta aktif ve pasif olmak üzere dönemler yaşanır. Şizofreni hastalığı tedavisi mümkün bir...
Panik Atak
Panik Atak
Panik atak genel olarak bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen, bunun yanı sıra yine bazı fiziksel rahatsızlıklarla birlikte de görülebilen bir tür endişe nöbetidir. Günümüzde yoğun olarak yaşanabilen panik atak aslında genel anlamda günlük ...
Panik Bozukluk Nedenleri
Panik Bozukluk Nedenleri
Panik bozukluk, tekrarlayan ve beklenmedik panik atakları ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Panik atakları, aniden ortaya çıkan şiddetli bir kaygı ve korku hissi ile belirgindir. Panik bozukluğu olan kişiler, bu atakların bir daha ya...
Bipolar Bozukluk
Bipolar Bozukluk
Bipolar bozukluk, manik depresyon ve duygu durum bozukluğu olarak da bilinen, kişinin depresyon dönemlerinde aşırı, abartılı, uçlarda düşüncelere kapılması ve bu yönde tavırlar sergilemesi durumudur. 20'li yaşlarda rastlanma olasılığı daha yüksektir....
Madde Bağımlılığı
Madde Bağımlılığı
Madde bağımlılığı, genelde ergenlik dönemine giren çocuklarda başlar. Özellikle ailevi sorunlar genç yaştaki çocukların madde bağımlılığına başlamalarının birinci nedenidir. Ergenlik dönemi çocuğun ekonomik bağımsızlığını kazandığı yaşlara kadar süre...
Panik Atak Tedavisi
Panik Atak Tedavisi
Panik atak ya da panik bozukluk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Günümüzde, etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki çeşit panik atak tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler ilaç tedavisi ve bilişsel-davranışçı tedavi yöntemidir.İ...

 

Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Ani Sinirlenme
Şizofreni
Panik Atak
Panik Bozukluk Nedenleri
Bipolar Bozukluk
Madde Bağımlılığı
Panik Atak Tedavisi
Şizofreni Tedavisi
Obsesif
Sinir Ucu İltihabı
Mazoşist
Cinsel İsteksizlik
Bipolar
Aşırı Sinirlilik
Ket Vurma
Anksiyete Bozukluğu Nedir
Kendine Zarar Verme
Aşırı Heyecan
Delilik
Kendi Kendine Konuşma
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
Duygular
Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Krizi
Halüsinasyon
Popüler İçerik
Şizofreni Tedavisi
Şizofreni Tedavisi
Şizofreni tedavisi yapılsa da, birçok hastanın tamamen düzelemediği görülür. Şizofreni hastaların hayat şartlarını zorlaştıran, iletişimi zora sokan b...
Sinir Ucu İltihabı
Sinir Ucu İltihabı
Sinir ucu iltihabı, sinir hücrelerindeki hasarı anlatan bir terimdir. Tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, ellerden daha fazla ayakları ve bacakl...
Mazoşist
Mazoşist
Mazoşist; Mazoşizm, 19. yüzyılda yaşamış Avusturyalı bir Ro­mancı olan Leopold von Sacher Masoch'un bir Ro­man' ın da anlattığı cinsel uygulamalara da...
Cinsel İsteksizlik
Cinsel İsteksizlik
Cinsel isteksizlik, cinsel istek ve arzuların azalması, yeteri kadar cinsel uyarının olmasına rağmen, cinsel ilişkide bulunma ve fantezi isteğinin b...
Bipolar
Bipolar
Bipolar, Plansız düşünceler içeren ve irsi bir kişilik bozukluğudur. Kişi duygu değişimleri, klinik ya da majör depresyon yaşayabilir. Ruhen yaşanan...
Aşırı Sinirlilik
Aşırı Sinirlilik
Aşırı sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatrik bozuklukların beli...
Ket Vurma
Ket Vurma
Ket vurma, öğrenme psikolojisinde üzerinde durulan ve zihindeki bilgilerin karıştırılması olarak ifade edilen bir kavramdır. Yeni öğrenilen bir bilgiy...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Panik Atak Türleri
Paranoya Tedavi Yöntemleri
Şizofreni Tanısı
Majör Depresyon
Stres Ne Gibi Sorunlara Neden Olur ?
Forumdaki Psikolog Arkadaşlar Yardım Edebilir Mi? Uzun Süredir Boğuştuğum Sorunun Çözümü Nedir?
Deli Diyebilirsiniz Ama..
Takintiliyim Aşığım
Babam Annemi Aldatıyor
4 Senedir Evden Cikmadim
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Forumdaki Psikolog Arkadaşlar Yardım Edebilir Mi? Uzun Süredir Boğuştuğum Sorunun Çözümü Nedir?
Deli Diyebilirsiniz Ama..
Takintiliyim Aşığım
Babam Annemi Aldatıyor
4 Senedir Evden Cikmadim
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024