Paranoya Belirtileri
Aşağıdakilerden en az dördünün olduğu ,genç erişkinlik döneminde başlayan ,başkalarının davranışlarını kotu niyetli şeklinde yorumlayıp, devamlı olarak güvensizlik ve kuşku duyma halidir.
1-Yeterli bir temele dayanmaksızın başkalarının kendisini sömürdüğünden , aldattığından ya da kendisine zarar verdiğinden kuşkulanır.
2-Dostlarının ya da is arkadaşlarının kendisine olan bağlılığı ya da güvenilirliği üzerine yersiz kuşkuları vardır.
3-Söylediklerinin kendisine karsı kotu niyetle kullanılacağından yersiz yere korktuğundan dolayı sır vermek istemez.
4-Sıradan sözlerden ya da olaylardan aşağılandığı ya da gözdağı verildiği biçiminde anlamlar çıkartır.
5-Devamlı kin tutar, haksızlıkları, görmezden gelinmeyi ya da onur kırıcı davranışları affetmez.
6-Başkalarınca hissedilmeyen ama kendisince algılanan , karakterine ya da saygınlığına saldırıldığı seklinde bir yargıya vararak, öfke ya da karşı saldırı ile birden tepki gösterir.
7-Haksiz yere, esinin ya da arkadaşının sadakatsizliğiyle ilgili kuşkulara kapılır.
Bu kişiler is arkadaşları veya dostlarının güvenilirliği ya da kendilerine bağlılıkları konusunda yersiz kuşkulara sahiptirler.Başkaları ile paylaştıkları konuların kendilerine karsı kullanılacağından korktuklarından dolayı çevrelerindekilere güvenmeye ya da yakınlaşmaya isteksizdirler. Kendilerine yöneltilen kişisel soruları bu nedenle yanıtlamayı reddedebilirler. Kendilerine yapılan iltifatları bile yanlış yorumlayıp, zıt anlamda kabul edebilirler. Kendilerine yapılan yardim önerilerini “yetersiz görülme”olarak algılayıp,geri çevirirler. Kıskançlık düşüncelerini destekleyen önemsiz kanıtlar toplayabilirler.İhanete uğramamak için yakın ilişkilerinde kontrolü ellerinde bulundurmak isterler. Sürekli esinin yada arkadaşının nerede olup,ne yaptığını izlemeye çalışır.
Bu kişilerin davranış tarzları:
Genelde geçinmesi zor kişilerdir. Birebir ilişkilerinde çoğunlukla sorunlar yasarlar, kuşkuları nedeniyle uzak dururlar,soğuk görünebilirler,sevgi göstermeyebilirler. Kavgacı ve kuşkucu nitelikleri karsısındakilerde de sert tepkiler doğurabilir, bu da onların beklentilerini gerçekleştirir. Güvensizlikleri nedeniyle kendi baslarına yeterlilik gereksinimleri yüksektir. İlişkide olduklarını sürekli kontrollerinde tutma ihtiyacındadırlar. Eleştiriye aşırı duyarlı olup,cephe alabilir, işbirliğine girmezlerken kendileri diğerlerini eleştirmeye,yakınmaya eğilimlidirler.
Kendi yaptıkları yanlışlıklarda bile kendilerini suçsuz görüp, başkalarını suçlarlar. Farz ettikleri tehditlere karsı yasal yollara başvurabilirler. Başkalarına da bazı kişi ve durumların bu ur algılanan özelliklerini onaylatma ihtiyacı içindedirler.
. Kişilik yapılarının altında gerçeklere uymayan,hayali aşırı büyüklük, güçlülük düşünceleri vardır. Kendilerine yakıştıramadıkları eksiklik ve yanlışlıkları yansıtma ( projeksiyon) denen bir savunma mekanizmasıyla karsılarındakilere yansıtırlar.
Toplumda farklı sosyokültürel gruplar, değişik etnik gruplar ya da başka sosyoekonomik düzeydeki kişilere yönelik olumsuz önyargılı düşüncelerle hareket edebilirler. Benzer paranoid düşünceleri olan ya da kolay ikna olan kişilerle bir araya gelip,gruplar ya da inanç sistemleri oluşturabilirler.
Bu kişiler başkaları tarafından plancı, içlerini açmayan, kapalı kutu, pireyi deve yapan, kıskanç,tartışmacı kişiler olarak görülebilirler. Sürekli gergin olup, kendilerini rahat ve gevsek bırakamazlar.Çevrelerinde huzursuzluk yaratırlar.Aşırı temkinli davrandıklarından girişkenlikleri kısıtlıdır.
Birlikte görülebilen psikiyatrik bozukluklar:
-Majör depresyon
-Saplantı-zorlantı boz. (obsesif- kompulsif boz.)
-Alkol-madde bağımlılığı.
-Diğer kişilik bozuklukları ( en çok sizotipal k.b.olmak üzere ayrıca narsisistik,kaçıngan ve borderline k.b.)
Çocukluk veya gençlik döneminde görünümü:
Tek basına kalma, benzer yastakilerle arkadaşlıklarının iyi olmaması, kalabalık ortamlarda kaygı duyma, ders notlarının düşüklüğü, aşırı duyarlılık, tedirginlik, giyim,konuşma, düşünce itibari ile kendini kısıtlama, farklı hayaller ile kendini gösterebilir.
Toplumda görülme derecesi:
Genel toplumda % 0.5-2.5 arasında , ayaktan tedavi ile psikiyatri yataklı kurumlarında yatanlarda % 1 oranında görülmektedir.
Kalıtımsal özellikler:
Daha çok erkeklerde görülmektedir.Bu kişilik bozukluğunun ailesinde kronik şizofreni olanlarda daha çok görüldüğü gözlenmiştir. ayrıca ailede sanrısal (deluzyonel boz.) paranoid tipin varlığı ile de ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Paranoid düşüncelerin varlığı:
Mahkumlarda, mültecilerde, yaslılarda, işitme kaybı olanlarda da paranoid fikirler zaman zaman artış gösterir.
Paranoid K.B.nin olası sebepleri:
Ailenin mantıkdışı ve aşırı baskıcı ezici nitelikteki öfkesinden etkilenen çocuğun bu duygularla özdeşip, sonrasında bu saldırgan dürtülerin farkında lığından kaçınmak için bu dürtülerin kendinde değil, karsısındakilerde olup,kendine yöneldiği seklinde bir yansıtma mekanizması ile gerçekleştiği düşünülmektedir. ayrıca bu kişilerin yetersiz, aşağılanmış ve kendilerine yardim edilemez hissettikleri, bu duyguların etkisini hissetmemek için çevreyi suçladıkları düşünülmektedir
Yayınlanma Tarihi : 13.02.2013 15:53:01
Yorum Yapılmış "Paranoya Belirtileri"
ben eşim için baktım ama sanki bana daha çok uyuyor aşşırdım
2018-01-09
Kullanıcı oyu: 4,5
ben kafayı sıyırma noktasına geldim artık..
5 yıllık eşimin telefonu elimden düşmüyor.
bir şey bulamıyorum bulamayınca daha çok peşine düşüyorum..
2017-12-28
Kullanıcı oyu: 4,5
Beni anlatmissiniz kendimden korkmaya basladim,yada ben niye korkuyorum ya siz bunlari yazdiginiz icin oluyo bunlar
2017-12-24
Kullanıcı oyu: 4,5
Hepsini tasimaktayim. İliskimde sorunlar devam ediyor. Guvenemiyorum. Herkes biraz paranoyaktir tamam ama benimkisi hastalik
2017-12-01
Kullanıcı oyu: 4,5
Gerçekten paranoyak olan bunları okuyup kabul edecek bir kişilikte değildir. İnkar ettiğini ve baskıladığını vurguluyor zaten yazıda da.
2017-11-16
Kullanıcı oyu: 4,5
Eşim geceleri şiddetli başağrısı kalp çarpıntısı terleme kötü bir koku aldığı zehirlendiği hissi ile uyanıyor aşırı tepkili düşmanca bir tavır sergiliyor nasıl bir hastalık tedavi yolu nedir yardımcı olurmusunuz
2017-11-12
Kullanıcı oyu: 4,5
hayatan hiç bir şekilde ve sosyal yaşamlardan artık zevk almamaya insanlardan soğumaya niçin bilmiyorum acaba bana ne oluyor?
2017-11-02
Kullanıcı oyu: 4,5
baştan aşağıya hepsi var bende şimdi ben paranoyak birimiyim?
2017-10-22
Kullanıcı oyu: 4,5
Paranoid bozukluklarin biyolojik temelinde yuksek metilasyon oldugu belirtiliyor.b3 vitamini, c vitamini, b6 vitamini, cinko, d vitamini takviyelerinin ise yaradigi,paranoid sizofreni hastalarinin da bumlardan fayda gordugune dair makale, kitaplar var. Bknz.Abram Hoffer, ortomolekuler tip vb.
2017-09-23
Kullanıcı oyu: 4,5
merhaba bende paranoya oldum. herkes bana zarar verecekmiş gibi geliyor, sanki herkes hastalık bulaştırmak istiyor bana. kafam çok karışık her bakışta kötü anlamlar arıyorum. sevgilimi kaybetmekten korkuyorum. özellikle çaresi olmayan hastalığa yakalanıp sevgilimden ailemden uzaklaşmaktan çok korkuyorum. hastaneye gidemiyorum korkuyorum bir şey çıkacak diye. yardım edin.
2017-09-21
Kullanıcı oyu: 4,5
Tamamen eltimi anlatmış.böyle kaç kişiyle uğraşıyoruz.
2017-09-09
Kullanıcı oyu: 4,5
Tamamen amcami kast etmişsiniz. Bu anlatılanların hepsi onda mevcut...
2017-09-05
Kullanıcı oyu: 4,5
45 yıllık evliyim 2 çocuğum var.karımı43 yldır biriyle aldattım ama ya kalandım beniboşadıaile hayatına alışık olduğum için çok zorlandım okadını sevdiğimi sanıyordum her kesten her şeyden şüpeleniyorum dinlenildiğimizannediyorum konudan konuya geçiyorum uyuyamıyorum elim titriyorne yapmalıyım...
2016-08-04
Kullanıcı oyu: 4,5
esimin yüzünden paranoyak oldum ciktimm
2016-07-14
Kullanıcı oyu: 4,5
MERHABA
KONUYA NASIL BAŞLAYACAĞIMI BİLMİYORUM.
SON ZAMANLARDA AŞIRI SİNİRLİ AGRESİF FEVRİ DAVRANMAYA BAŞLADIM .GENETİK OLARAK SİNİRLİ BİRİYDİM ZATEN FAKAT SON 5-6 AYDIR KIRICI OLACAK KADAR SİNİRLİYİM.BUNDAN 6 AY ÖNCE NİŞANLANDIM NİŞANLIM GAYRİİHTİYARİ OKEYDE TANIŞTIĞI BİRİ EKLEYİNCE KABUL ETMİŞ BANA DA AKRABAM DİYE YALAN SÖYLEDİ O GÜNDEN BERİ ONUN HİÇ BİR SÖZÜNE İNANAMIYORUM BU BENİ CİDDİ DERECE RAHATSIZ EDİYOR ÇOK SEVİYORUM FAKAT BU GÜVENSİZLİK AKLIMA BİR SÜRÜ KÖTÜ ŞEY GETİRMEME SEBEP OLUYOR ONU ÇOK SIKMAYA BAŞLADIM AÇIKLAMLARINI DİNLERKEN KAFASINA BİŞEYLER FIRLATASIM GELİYOR O DERECE SİNİRLENİYORUM ARTIK ETRAFIMDAKİ HERKESE TERS KONUŞMAYA BAŞLADIM ONUN AİLESİNİN YAPTIĞI HERŞEY GÖZÜME BATIYOR SANKİ ALTINDAN BİŞEY ÇIKACAKMIŞ GİBİ GELİYOR NE YAPMALIYIM TEDAVİ OLMAM GEREKİYORMU
2015-12-08
Kullanıcı oyu: 4,5
Baştan sona okudum Sebep ve kalıtımsal özellikler dışında yaw hepsi de ben.
2015-09-10
Kullanıcı oyu: 4,5
Ya bu belirtiler bendede var ya paronayak oldum bi komşumuzun kızı için yaa ders notlarım düştüde fazla değil belirtilere uymayan bu var :) ama öyle asosyal değilim eve kapanmıyorum tedirginlik var kalabalık yerde kaygı var fotoğraflardan nefret ediyorum ders notlarım biraz dusuk bilmiyorum napıcam ??? hayatan zevk almıyorum insanlardan nefret ediyorum benle arkadaşlık yapan kimse yok
2015-08-09
Kullanıcı oyu: 4,5
yolda giderken üzerimde yanlış bişiler var sanki herkes oraya bakıyormuş gibi hissediyorum. ve sürekli şüphe duyuyorum. çevremdekilerin hepsi bana bakıyormuş gibi geliyor.arkadaşlarıma güvensizliğim daha çok . mesela yolda arkadaşımla gidiyorum konuşurken elinde telefon vardı sanki ses kaydı alıyo sanıp elinden telefonu birden çektim.sizce bu bir paranoya belirtileri olabilir mi ?
2015-07-27
Kullanıcı oyu: 4,5
kendimden korkmaya başladım odamdan dahi çıkamıyorum artık kimseye inanmıyorum annemden bişey isteyince içine bişey koydumu diye bakıyorum çevremdeki kim varsa hepsini kaybettim kendimden uzaklaştırdım ani sinir patlamaları oluyo ama bu benim elimde degil sanki vucudumu baskası yonetiyo gibi kendıme bile güvenemiyorum artık
2015-07-09
Kullanıcı oyu: 4,5
kesinlikle paranoyayım kafayı yemek üzereyim yardıma ihtiyacım var kendimi banyoya kitleyip saçlarımı çekiştirerek ağlıyorum ve hiçbişey olmamış gibi çıkıyorum kuşkularla dolu yaşıyorum intihar etmek için yer arıyorum ve allah korkum azalmaya başladı ailemle yaşadığım bir olay sonucu bunlar meydanaa geldi 15 yaşındayım ve derslerim çok düştü kendimi bişeye veremiyorum ve hayattan zevk alamıyorum üstüne üstelik kendi kendime gülümsemeye başladım gerçekten kafayı yediğimi düşünüyorum ailemde bu sıralar benim gibi düşünüyor herkesi öldürmek istiyorum normalde otururken hiçbişey yokken sinirlenip bağırıp çağırıyorum korkmaya başlıyorum bana yardım edin
2015-05-30
Kullanıcı oyu: 4,5
ben bu kategorideyim. herşeyden nem kapar oldum, sürekli takip ediyorum. Böyle birşey olmadığını bildiğim halde içimde sanki bir dürtü bunu yaptırmaya zorluyor. Konuşmalarım, tavırlarım, bakışlarım hatta uyumam bile değişiyor. Çalışamıyorum, yediğimden tad, geçirdiğim bir günden bile zevk almamaya başladım. Antisosyal olmadım fakat fazlasıyla paranoyanın içinde buldum kendimi. yaşım 28, arkadaşı bol olan, sevilen, güldüren ve sevecen biriyim aslına bakarsanız, ya da en azından ben böyle hissediyorum. ama yaşımdan dolayımıdır bilmiyorum ama böyle birşeye neden kapıldım. Depresyon gibimidir bu hI? ya geçmezse bu düşünceler, kendimizi mi öldürmeliyiz, yardım mı almalıyız, karşımızdaki kişiye mi söylemeliyiz anlatmalıyız, yoksa başka türlü kurtuluşu yok bunun. En azından ben işin içinden nasıl çıkılacağını bilmiyorum. Kafayı yememek elde değil.
2015-03-26
Kullanıcı oyu: 4,5
beni neden anlatıyorsunuz ?????
2014-10-30
Kullanıcı oyu: 4,5
Yetenek sınavlarına hazırlanıyorum istanbul U çok istiyorum. Cok güzel bi tatil yaptım. Ailem Sevgilimle tanıştı. Her şey cok güzel. Ama zaman zaman aklımdan değişik şeyler geciyo. Gözlerine uzun uzun baktığımda onun da benim gibi bakmadığını bana aşık olmadığını, arkadaş ortamındaki diğer çiftler gibi bana bağlı olup ağzıma bakmasını, ona cok soruyorum ve belki de bu onu sıkıyo. Onceden daha bağlıydın daha güzel seyler söylüyodun, daha ilgiliydin vs. Her seferinde bunları söyleyince pişman oluyorum ama kendimi geri cekemiyorum. Olması gerektiği gibi davranmıyorum. Hiç bi sorun yokken sorun yaratıyorum. Eski konuları açıp acaba diye derinlere iniyorum. Affediyorum, ama affedemiyorum. Bi çözüm arıyorum. Olumlu düşünmek kendi kendime mutlu olmak istiyorum. Bu kadar düşünmemek kafaya takmamak istiyorum. Bu sadece sevgili değil belirtileri okudum geneli uyuyo. Bu durumdan çıkmak istiyorum
2014-07-10
Kullanıcı oyu: 4,5
tipik bir paranoya hastası ile birlikdeyim.sevgisizlik önemsenmemek deeğer verikmemekle suçlanıyorum.Bu insanı nasıl kazanabilirim
2014-06-02
Kullanıcı oyu: 4,5
bende çok sıkıntılı hissediyorum kendimi. sanki çevremdekiler beni sevmiyor beni görmeye tahammül edemiyormuş gibi hissediyorum.hiçbir sorunum olmasa bile sorun çıkartıyorum bazen. ağlıyorum bağrıyorum farkında olmadan kalp kırıyorum sonra pişman oluyorum. asosyal oldum eve kapandım resmen sınavlardan dolayı.
2014-04-09
Kullanıcı oyu: 4,5
Sessiz cigliklar icimzde tum vucudumuzu ele geciryor sanki beyinmz oyun oynuyor bizle kimse anlamiyor bizi aslinda firtinalar kasirgalar ama disarda hayat normal niye boyle scabaa cok sukur bitirdim irademle bunlari o.k.b yok paranma yok bilincaltimi yokladim biraz
2014-04-06
Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Borderline kişilik bozukluğu, yaşayan kişilerde, ilişkilerde, kimlik duygusunda, duygularında yaygın ve devamlı bir dengesizlik görülür. Rahatsızlık sınırda kişilik bozukluğu da denilmektedir. Bu rahatsızlığı taşıyan kişiler toplu...
Borderline, bir tür kişilik bozukluğudur. Kişinin duygularında, diğer insanlarla ilişkilerinde, davranışlarında ortaya çıkan dengesizlik ve aşırı kaybetme duygusuyla karakterize olmuştur. Borderline kişilik bozukluğu genellikle ço...
Çocuklarda dikkat eksikliği, genellikle hiperaktivite bozukluğu ile beraber
görülen oldukça yaygın bir hastalıktır. Çocukluk döneminde tedavi edilmeyen
dikkat eksikliği yetişkinlik döneminde de bireylerin hayatını etkilemektedir...
Milliyetçilik, bir milletin dil, tarih ve kültür bağlarını oluşturan, yaşama ve ilerleme amacının toplum ve insanlığın gelişmesini katkıda bulunan bir görüştür. Milliyetçilik kavramı, 19. yüzyılda başlamış ve 20. yüzyılda dünya üz...
Çocuk Sevgisi, o kadar güzel bir duygu ki anlatamam. Çocuklar Allah'ın bize bir lütfu ve hediyesidir. Bende çocukları çok seviyorum. Bu konuda yalan söyleyemem. Benim de iki çocuğum var. Her gün Allah'a şükür ediyorum. Onların bir...
Farkofobi günümüzde birçok insanda oldukça fazla görülen
nadir fobiler arasındadır kelime anlamı olarak farkofobi’yi
açıklamamız gerekirse özel hastanelere fark ödeme korkusu. Birçok kişi
bilincinde bile değilken farkofobi oldu...
Çocuğun Ruhsal Gelişimi, Güvenlik ve sağlık, çocuk ruhsal gelişiminde önem arz eden konulardır. Aileler çocuklarının kendini iyi hissetmeleri için bu iki konuya önem vermeleri gerekir. Ebeveynler farklı beklentiler ile çocuk sahib...
Ruhsal Astroloji, Astroloji uzayda bulunan gezegen, yıldız, yıldız grupları ve bulutsuların birbirleri ile yaptıkları açıların ülkeler ve insanlar üzerinde ki etkilerini araştıran, gelecekte olması muhtemel olaylar hakkında tahmin...
Mutluluk, niye ve ama demeden yaşadığımız sevinçlerle yüreğinizi
doldurmaktır. Gül renginde, gül kokusunda bir hayat yaşamaya ant içmek,
gündelik yaşamın verdiği sıkıntılara takılmamaktır. Herkes mutluluğu kendi lügatine göre ta...
Ruhsal hastalıklar, duygu ve düşüncelerin dışarıya belli edemeyenlerin belirli bir zaman sonra kendi sorunlarını kafalarına ve içlerine hapsederek kendi içlerinde büyütürler. Bireyin evinde, sosyal hayatında, maddi manevi sorunlar...
|
|