İnsan Psikolojisi Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

İnsan Psikolojisi Türleri ve Özellikleri

İnsan Psikolojisi

İnsan psikolojisi, her zaman iyi bir seviyede tutulmalıdır. Çevrede meydana gelen olumsuz olaylar, insan psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu olaylar arasında eşten ayrılma, işlerin kötüye gitmesi, rahatsızlık veren kişiler, bilgisayar veya televizyonun bozulması gibi etkenler bulunur. Psikolojik sağlığı koruyabilmek için en iyi yol, sevilen işlerin yapılması ve rahatsız edici unsurlardan uzak durulmasıdır.

Psikolojinin Kapsamı

Psikoloji, geniş bir alanı kapsamaktadır. Hem davranışları hem de zihinsel süreçleri inceleyen, bunların altında yatan etkenleri sorgulayan bir bilim dalıdır. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan tüm çalışmaları kapsar. İnsanlar aynı duygulara ve davranışlara sahip olsalar bile, bunları çevresine farklı koşullar altında sunmayı tercih edebilirler. Bu tercih, kişinin psikolojisi ile ilgilidir. Birisinin kızdığına diğeri kızmayabilir; birisinin kıskandığı bir şeyi diğeri önemsemeyebilir. İşte insan psikolojisi, bu farklılıkların dışavurumudur. Psikoloji alanı da bu farklılıkları inceleyen, araştıran ve sorunları çözmeye çalışan bir alandır.

Psikolojisi Bozuk Olan İnsan Davranışları Nasıl Olur?

  • Psikoloji, insanın davranışları ve zihinsel süreçleri ile ilgilidir. Psikolojisi bozulan kişilerde davranış bozuklukları ve zihinsel bozukluklar gözlenir. Bu kişilerde davranış bozukluğu ve zihinsel kapasitenin yeterli gelmediği görülür.
  • Psikolojisi bozuk olan kişiler, sağlıklı bireylerin verdiği tepkilerden daha aşırı tepkiler gösterebilir ya da tam tersi şekilde davranabilirler. Örneğin, sağlıklı bir kişi bir olay karşısında kızarken, psikolojisi bozuk kişiler aynı olaya tepki vermeyebilir veya gereksiz yere gülerek tepkilerini gösterebilirler.
  • Bu kişiler zihinsel olarak aşırı tepkiler veren, tutarsız davranışlar sergileyen yapıya sahiptirler. Sevinilmesi gereken bir durum karşısında ağlayabilirler ya da hiç tepki vermeyebilirler.
Psikolojisi bozuk olan kişilerle bir arada bulunulduğunda, anlayışlı olmak ve karşıdaki kişiyi hasta olarak kabul etmek gerekir. Kişinin bir an önce tıbbi destek alması sağlanmalıdır. İnsan psikolojisinin zihinsel bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Kişi, kendisiyle ilgili bir teşhis yaparken, insan yapısını iyi algılamalıdır. Nasıl yeni bir cihaz alındığında önce kullanma talimatına uyarak kullanıyorsak, insanın da kendini öğrenmesi gerekir. İnsan olmanın temelinde benlik vardır ve bu, kişinin kendisidir. İnsanların her biri ayrı bir dünyayı temsil eder. Kişiler her konuda farklı yaratılmıştır. Buna rağmen insanların ortak özellikleri ve davranışları bulunmaktadır. Her insan üzülür, sevinir, ağlar, kıskanır, güler, bencil davranır. Ancak herkesin vereceği tepkiler, hissedeceği duygular psikolojisine göre farklılık gösterir. Kişiler kendi psikolojilerine uygun şekilde tepkiler verirler. Öz benlikte olan ortak davranışlar ve duygular, farklı tepkilerle dışa vurulur. Bu nedenle insanın tabiatı iyi özümsenmelidir.

Psikolojik Hastalıklar ve İnsan Davranışları

Psikolojik hastalıkları olan kişiler genellikle 'hastalık hastası' olarak görülürler. Bu kişilerin kendilerini tanımadan, kendi benlikleriyle çatışma içinde olması yaygındır. Her zaman sorun yaşanabileceğini kabul etmezler. İnsan doğası gereği her zaman sorunlarla bir arada olacaktır. Sorunlar sadece değişim gösterir. İnsanların içinde sorunu olmayan kimse yoktur. Herkes farklı sorunların içinde boğuşur. Psikolojik sorunlar, kişilerin abartılı düşüncelerinden kaynaklanır. En küçük meseleleri bile abartan kişiler, sorunları büyüterek psikolojik sorun haline getirirler. Bu nedenle insanlar, kişiliklerine katkı sağlayacak şekilde kendilerini geliştirmelidir. Kendilerinin bir bütün olduğunu düşünerek, zihinsel olarak değişim göstermelidirler. Bu şekilde insanlar, sorunlarıyla baş edebilir konuma gelebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zihin Haritasının Özellikleri

Zihin Haritasının Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pasif Agresif Belirtileri ve Tedavisi

Pasif Agresif Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Tourette Sendromu Tiklerle Karakterize Nörolojik Hastalıktır

Tourette Sendromu Tiklerle Karakterize Nörolojik Hastalıktır

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Egoist Belirtileri ve Tedavisi

Egoist Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Milliyetçilik

Milliyetçilik

Ket Vurma Nedir? ve Özellikleri

Ket Vurma Nedir? ve Özellikleri

Sinir Hastalığı Belirtileri

Sinir Hastalığı Belirtileri

Dürtüsellik Kişilik Bozukluğu

Dürtüsellik Kişilik Bozukluğu

Stres Belirtileri ve Tedavisi

Stres Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Psikoz Belirtileri ve Tedavisi

Atipik Psikoz Belirtileri ve Tedavisi

Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu

Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu