Paranoyak Kurku İçinde Yaşama Psikolojisi
11 Temmuz 2024

Paranoyak Kurku İçinde Yaşama Psikolojisi

Paranoya Nedir?

Paranoya, aşırı derecede kuşku, gurur, güvensizlik, bencillik gibi belirtilerle ortaya çıkan ve bireylerin korku içerisinde yaşadığı psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, mantıklı bir çözüm yolu bulmaya çalışırken çıkmaza girebilir ve çevresindekilere zarar verebilirler. Yani, kişinin mantık süzgecinin bozulduğu aşama paranoya olarak tanımlanabilir. Paranoya psikolojik bir sorun olduğundan, psikolojik tedavi ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilir. Bu süreçte kişiler, çevresindekilere yüzeysel zarar vermeseler de, düşünceleri sayesinde karşısındakileri somut olarak kırıcı söz ve düşüncelerle üzebilirler. Toplumda yaygın olarak görülebilen bu durumun oluşma nedenleri arasında aileden kaynaklanan davranışların etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kişiye ailede uygulanan şiddet ve baskının sonucunda paranoyak olmasının zemini hazırlanır. Bu ortamda kişinin kendine olan güveni azalır, korku, kibir ve kuşku gibi psikolojik sorunların ortaya çıkmasıyla paranoyak düşünce yapısının oluşması sağlanır. Bu sorunun giderilmesi için, hastaların psikoloğa giderek tedaviye başlamaları gerekir.

Paranoyak Kişilerde Hangi Durumlar Etkili Olur?

İnsanlar arasında kıskançlık, suçluluk, megalomanlık, şehvet ve soyluluk gibi çeşitli paranoya türleri görülebilir. Paranoya sistemli olduğunda, hasta etkisi altında olduğu durumun üzerinde ısrar eder ve sürekli olarak aynı durumu savunmaya geçer. Sistemli olmayan paranoya durumunda ise hastada değişik hezeyanlar bir arada görülebilir. Devamlı olarak farklı şeyleri savunmaya geçerler. Paranoyaklık durumu sistemli olan hezeyanlarla özdeşleşmiş haldedir. Hastalar sürekli olarak hezeyanlarını kanıtlama peşinde olurlar. Aslında bu hastalar oldukça zeki kişilerdir, ancak yaşlarına ve zekâ seviyelerine uygun şekilde davranmayı beceremezler. Çocukluk dönemlerinden itibaren geçimsiz, hırçın, kinci ve inatçı davranışlar sergileyerek, arkadaşlarıyla geçinemeyen, okul yaşamında sorunlar yaşayan bir görüntü çizerler. Bu hastalar ancak yapılan telkinlerle ve ilaç tedavileriyle sağlıklarına belli oranda kavuşabilirler.

Paranoyak Belirtiler Nelerdir?

  • Kişiler, sürekli olarak başkaları tarafından kullanıldığını ve çevresindekilerin kötü niyetli olduğunu belirtirler. Ancak bu yakınımlarının kesin bir dayanağı bulunmamaktadır.
  • Bu kişiler, çevresindeki kişilerin dostluklarından, arkadaşlıklarından sürekli olarak şüphelenir ve bunları yetersiz olarak görür.
  • Çevresinde olan kişilere karşı güvensiz olduklarından dolayı onlara pek sır vermeyi istemez, şüpheleri dışındaki özel konularını açmazlar.
  • Bu kişilerle yapılan tartışmalarda ya da başka diyaloglarda kendilerini koruma veya karşısındakini korkutma amaçlı cümleler kullanıldığını söylerler.
  • Bu kişiler genellikle kindar bir yapıya sahiptir. Paranoyaları konusunda aşırı nefretleri ve bu konuda aşamadıkları konular vardır.
  • Çevresinden gelenleri algılayamadıklarında, bunu kendilerine karşı saldırı olarak kabul eder ve bu kişilere karşı aşırı şiddet gösterisinde bulunabilirler. Yani, şiddete eğilimli kişilerdir.
  • Paranoyak kişiler özellikle eşleri tarafından kıskançlık gibi suçlamalarla karşı karşıya kalırlar. Sadakat konusunda karşısındakine şiddete varan tepkiler gösterebilirler.

Paranoid Bozukluklar

Paranoyak kişiler çoğunlukla kendilerine yöneltilmiş soruların içinden kişisel alan sınırlarına girenleri reddeder. Bazı durumlarda ise kendilerine bu soruların yöneltilmesine dair tartışmaya girerler. Bu konu üzerinde uzun süre dururlar. Bu kişiler sosyal sorunları sıkça yaşarlar. Bunun sebebi, bu kişilerle geçinmenin oldukça zor olmasıdır. Çevresinde iyi anlaştıkları kişilerle bile, şüphelerinden dolayı düşmanlık boyutuna giren davranışlar içerisine girebilirler, kinleri yüzünden çekilmez olabilirler. Eleştiriye tamamen kapalı olduklarından, grup çalışmalarına katılamaz ve herkese şüpheyle yaklaşırlar. Kendilerinin başarısızlığı için çevresindeki herkesin bir çalışma içinde olduğunu kabul ederler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tangün

11 Temmuz 2024 Perşembe

Paranoyak kişilerin çevresindeki insanlara olan güvensizliği ve şüpheciliği neden bu kadar yoğun olur? Özellikle kendilerine zarar verme niyetinde olmadığını bildiğim insanlara bile şüpheyle yaklaşırken, bu duygularını nasil kontrol altına alabilirler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tangün, paranoyak kişilerin yaşadıkları güvensizlik ve şüphecilik, genellikle derin psikolojik kökenlere dayanır. Bu kişiler, geçmişte yaşadıkları travmatik olaylar, kötü deneyimler veya genetik yatkınlık nedeniyle başkalarına güvenmekte zorlanabilirler. Beyinlerindeki bu düşünce yapısı, çevrelerindeki herkesi potansiyel bir tehdit olarak algılamalarına neden olur.

Bu duyguları kontrol altına alabilmek için öncelikle profesyonel bir yardım almaları önerilir. Terapiler, kişinin düşünce yapısını anlaması ve bu düşünceleri yeniden yapılandırması için etkilidir. Ayrıca, kişinin kendi kendine farkındalık geliştirmesi, düşüncelerini sorgulaması ve gerçekçi olmayan korkularının üzerine gitmesi de önemli adımlardır. Sosyal destek almak ve güvenilir insanlarla açık iletişim kurmak da, güvensizlik duygularını azaltmaya yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mutluluk

Mutluluk

İlginizi Çekebilir

Dogmatik

Dogmatik

Haber Bülteni

Güncel

Histeri Belirtileri ve Tedavisi

Histeri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dirsekte Sinir Sıkışması

Dirsekte Sinir Sıkışması

Güncel

Ruhsal Bozukluklar Nelerdir?

Ruhsal Bozukluklar Nelerdir?

Motivasyon Davranışlara Güç Veren Organizma Güdüsü

Motivasyon Davranışlara Güç Veren Organizma Güdüsü

Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu Kişilik Bozukluğu

Az Konuşmak

Az Konuşmak

Sosyopat Belirtileri ve Tedavisi

Sosyopat Belirtileri ve Tedavisi

Dürtü Kontrol Bozukluğu

Dürtü Kontrol Bozukluğu

Kişilik Kuramları Özellikleri ve Araştırmaları

Kişilik Kuramları Özellikleri ve Araştırmaları

Arkadaşlık

Arkadaşlık

Homofobi Belirtileri ve Tedavisi

Homofobi Belirtileri ve Tedavisi

İnsomnia Belirtileri ve Tedavisi

İnsomnia Belirtileri ve Tedavisi