Sinir Hastalığı Belirtileri
09 Temmuz 2024

Sinir Hastalığı Belirtileri

Sinir sistemi, beyin, beyincik, kafa sinirleri, omurilik ve çevre sinirlerinden oluşmaktadır. Bu alanları etkileyen hastalıklar, sinir hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Sinir sisteminin yapısında meydana gelen bozukluklar, bedenin diğer sistemlerini de etkileyebilecek kadar önemlidir. Sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklar, yapısal ya da fonksiyonel olarak ortaya çıkabilir. Sinir sistemi, periferik, merkezi ve otonom sinir sistemi olarak bölümlere ayrılır. Bu sistemlerin olumsuz etkilenmesi durumunda, sinir hastalığı gelişmektedir. Vücutta bulunan hücreler kendilerini yenileme özelliğine sahip olmasına rağmen, sinir hücreleri yani nöronlar hasar gördüklerinde yenilenemezler. Sinir hastalıkları, farklı nedenlerden dolayı gelişebilir. Bu nedenler, kişileri doğuştan etkileyebileceği gibi, travma, zehirlenme ve iltihap gibi etkenlerden dolayı da oluşabilir.

Sinir Sisteminin Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Sinir sisteminde farklı hastalık süreçlerinin sonunda ortaya çıkan ve birbiriyle ilişkili görünen belirtilerin tümü sendrom olarak tanımlanmaktadır. Tıpta psikosomatik ve somatik rahatsızlık belirtileri arasındaki ilişki gözlemlenerek, fiziksel ve psikolojik hastalıkların sebebi belirlenir. Hastada oluşan psikolojik etkenler, fizyolojik belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir ya da fizyolojik hastalıkları olumsuz olarak etkileyebilir. Benzer şekilde, fizyolojik etmenler de kişinin psikolojik halini etkileyebilir. Hastalıkların bedensel, akıl ve maneviyat arasında bir ilişki söz konusudur. Bu nedenle, bir hastalığın sinir ilaçları ile desteklenmesi gerekirse, bu etkilerin dikkate alınması önemlidir. Hastalıkların çoğu nevraljik belirtiler vermedikleri halde, sinir sistemi ile yakından ilişki halindedir. Bu tür hastalıkların tedavisinde, tüm sinir sisteminin güçlendirilmesi gereklidir. Sinir sisteminin desteklenmesi, vücudun genel sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Sinir Hastalığının Belirtileri

Sinir hastalığının belirtileri, sebebe, kişinin yapısına ve kişinin psikolojik savunma mekanizmasına göre farklı şekil ve şiddette meydana gelir. Ancak genel olarak, psikotik ve nörotik olarak görülür. Nevroz gibi iç çatışmaların bilinç dışı olarak dışa vurumu şeklinde yaşanan ruhsal sorunlar olduğunda, fobi, aşırı anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bazı durumlarda kişi, diğer insanlarla olan ilişkilerini terk ederek içe kapanır; bazı hallerde ise kişi kendi öz denetimini kaybeder. Birbirinden farklı olan ruh durumları arasında geçişler yaşayan kişiler, duygularını denetleyemez duruma gelir. Bu durum, kişinin dışarıdan huysuz bir birey olarak algılanmasına neden olabilir. Sinir hastalığının belirtileri arasında histerik olanlar da bulunabilir. Bunlar uyuşma, bayılma, karıncalanma, bellek yitimi ve histerik felçler gibi belirtilerdir. Aynı zamanda kişi, depresyon belirtileri de gösterebilir.

Psikotik Belirtiler

Meydana gelen belirtiler psikotik özellikteyse, düşüncelerde bozukluk, sanrılar, konuşma bozukluğu, hezeyanlar ve gerçeklik duygusunun kaybedilmesi gibi durumlar yaşanabilir. Bu tür psikotik belirtiler, akıl hastalığı olarak kabul edilmemelidir. Sinir hastalıkları, akut şekilde yaşanıyor gibi ortaya çıkmış olsa da, öncesinde bazı belirtiler verebilir. Bu uyarılar sonrasında hastaların psikolojik tedavisi sırasında, geriye doğru sorgulanmasında hastalığın nedenleri, yaşam koşulları ve dikkate alınmamış belirtiler tespit edilmeye çalışılır. Bu rahatsızlıkların tanısı genelde kolay olur, ancak bazı durumlarda ayırıcı tanı yapılırken zorlanılabilir.

Sonuç

Sinir hastalıkları, farklı nedenlerden dolayı gelişebilen ve çok çeşitli belirtilerle kendini gösterebilen kompleks rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların tanısı ve tedavisi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Sinir sisteminin sağlıklı tutulması, genel vücut sağlığının korunmasına büyük katkı sağlar. Bu nedenle, sinir hastalığı belirtileri fark edildiğinde, zaman kaybetmeden uzman bir sağlık profesyoneline başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

medine hilal

29 Mayıs 2024 Çarşamba

aniden sinirleniyorum kendime hakim olamıyorom ne yapaçamı bilmiyorum gözüm kararıyo buna bir ççözüm varmıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sinir kontrolü zor bir durum olabilir, ancak bazı yöntemlerle bu durumu yönetmek mümkündür. Derin nefes almak, meditasyon yapmak veya fiziksel aktivitelerle enerjiyi atmak gibi teknikler yardımcı olabilir. Ayrıca, bir uzmandan profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz.

soru

boşver gitsin

24 Mayıs 2024 Cuma

ailevi sıkıntılarım var ve her şeye hemen sinirleniyorum ağılıyorum ve mutsuzum intihar etmek günah olmasa kuşkusuz her zaman yapardım ve sinirlenince kendimi tutamıyorum dsuvarları yumrukluyorum benim ağlatanlatrı ve kızdıranları öldürmek istiyorum ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba boşver gitsin,

Yaşadığın durumu anlamak zor olabilir, ancak bu duygularla başa çıkmak için profesyonel yardım almak önemlidir. Bir psikolog veya terapistle görüşerek, hissettiğin öfke ve üzüntüyle başa çıkma yöntemleri üzerinde çalışabilirsin. Aynı zamanda, yaşadığın bu zorlu süreçte sevdiklerinden destek almak da faydalı olabilir. Unutma, yalnız değilsin ve bu duygularla başa çıkmak mümkün.

Sevgilerle.

2. Cevap
cevap

Allahverdi

Sinirli zamanlarınızda kendinize hakim olmayı deneyerek bunu kendinize ilke edinmeye çalışmanızı tavsiye ederiz. Sinirlilik durumlarınızda kafanızın dağılabileceği yerlere gidebilirsiniz. Ayrıca sırlarınızı paylaşabileceğiniz kişilerle sinirlendiğiniz konuları konuşmanız rahatlamanızı sağlayacaktır.

soru

Ahmet düğenci

19 Nisan 2024 Cuma

Ben hiç kimseyle annaşamamaya başladım bazen herkesin konuşmasına sinir oluyorum ve sanki herkes beni yönetmeye çalışıyormuş gibi ve ben dişlaniyormuşum gibi bana tuzak kuruyorlarmiş gibi çok çabuk sinir oluyor ve çok takıntılı olmaya başladım ailemle çocuklarımla annaşamiyorum çalıştığım hiç bir işe başarılı olamıyor ve çalışmak istemiyorum bazen evden dışarı çıkardım gelmiyor ailemle her tartişdiğimda kendimi sürekli haklı görüyorum ve inanın artık aileme zarar vermemek için canıma kıymayı bile düşünüyorum ve bazen de oluyor her yerde adeleti ben sağlamak istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sana bu duygularla başa çıkmakta yardımcı olabilecek profesyonel bir destek almanı öneririm. Psikolojik danışmanlık veya terapi, yaşadığın sorunları daha iyi anlamana ve çözüm yolları bulmana yardımcı olabilir. Kendine ve sevdiklerine zarar vermemek için bir uzmandan destek almak çok önemli. Aile üyelerinle de bu durumu paylaşarak onların da desteğini alabilir ve birlikte bir çözüm arayışına girebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dehb Belirtileri ve Tedavisi

Dehb Belirtileri ve Tedavisi

Kendi Kendine Konuşma

Kendi Kendine Konuşma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hastalık Hastası Belirtileri ve Tedavisi

Hastalık Hastası Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Belirtileri ve Tedavisi

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Arkadaşlık

Arkadaşlık

Borderline Belirtileri ve Tedavisi

Borderline Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Aldatma Nedir? ve Aldatmanın Türleri

Aldatma Nedir? ve Aldatmanın Türleri

Güncel

Hafıza Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Hafıza Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Amigdala Belirtileri ve Tedavisi

Amigdala Belirtileri ve Tedavisi

İnsan Psikolojisi Türleri ve Özellikleri

İnsan Psikolojisi Türleri ve Özellikleri

Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Ruhsal Travma Belirtileri ve Tedavisi

Ruhsal Travma Belirtileri ve Tedavisi

Agorafobi ve Paniğin Tarihçesi

Agorafobi ve Paniğin Tarihçesi

Meditasyon Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Meditasyon Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aşırı Sinirlilik Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Sinirlilik Belirtileri ve Tedavisi