Konversiyon Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Konversiyon Belirtileri ve Tedavisi

Konversiyon Bozukluğu

Konversiyon bozukluğu, kişinin yapılan muayeneleri ve tetkiklere rağmen açıklanması olmayan, nörolojik rahatsızlıkları taklit eden psikiyatrik bir durumdur. Kişide epilepsiyi çağrıştıran bayılma gibi etkiler olsa da tetkikler sonucunda epilepsi olduğu belirlenemez. Bu tür sorunlarda konversiyon bozukluğu akla gelmelidir. Atakların şiddetlenmesi ve tetiklenmesi stresle birlikte artış gösterir. Ağırlıklı olarak kadınları etkileyen bir sorun olsa da erkeklerde de görülebilir. Çocukluk döneminde nadir görülen, ergenlik ve gençlik döneminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. 35 yaştan sonraki kişilerde daha seyrek görülür. Bu rahatsızlığın sebebi genellikle belirlenemez. Kelime anlamı "dönüştürme" olan konversiyon, ruhsal sorunların bedensel sorunlara dönüşmesiyle yaşanmaktadır. Hastalarda yapılan tetkiklerde bu belirtilerin oluşması için herhangi bir bedensel rahatsızlık tespit edilemez.

Konversiyon Bozukluğu Neden Olur?

Bu sorun, ruhsal zorlanma karşısında bazı kişilerin tepki verme şekli olarak ortaya çıkar. Kişinin başa çıkamadığı durumlar, çevresel etkenler oluştuğunda konversiyon bozukluğu meydana gelebilir. Bunlar şiddete maruz kalma, ailevi sorunlar, tartışmalar, aşırı korku gibi etkenler olabilir. Kişinin bilinçli olduğu sırada kaldıramayacağı kadar yoğun duygular içinde olması halinde, kişi bilincini kaybeder. Bu etkilerden dolayı konversiyon bozukluğu oluşmakta ve bu sıkıntılar sonuçta bedene yansımaktadır. Belirtiler çeşitli ruhsal baskıya neden olan olaylardan kaynaklanabilir.

Konversiyon Belirtileri

Hastalarda en sık görülen belirti bayılmadır. Bunlara sara benzeri nöbetler, kasılma, çırpınma şeklinde olabilir. Belirtiler genellikle hastalar diğer insanlarla birlikte olduğunda ortaya çıkar. Hastanın bayılma sırasında bilinci genelde açıktır, çevresinde olanları duyabilir. Ancak bu sırada cevap veremez. Bayılma nöbetleri uzun süreli olabilir. Bunun dışında konversiyon belirtileri arasında uyuşma, hareketsizlik, hissizlik, konuşamama, ses kısıklığı, güç kaybı, körlük, titreme, istemsiz hareketler meydana gelebilir. Bu tür belirtiler genellikle vücudun sol tarafında etkili olur.

Konversiyon Bozukluğunun Sonuçları

Belirtilerin nedeniyle kişilerde bazı sorunlar azalma gösterse de aile ve iş hayatında sorunlar oluştuğundan, kişilerin verimi azalabilir. Ani başlayan, geçici durumlarda ortaya çıkan belirtilerde, kişilerde başka bedensel bir hastalık ya da psikiyatrik sorun yoksa daha çabuk düzelme görülür. Konversiyon bozukluğu olan hastalarda ek sorunlar bulunmuyorsa, belirtiler zaman içinde kaybolur. Bu kişiler telkine yatkın olduğundan, tıbbi yöntemlerin dışındaki yollarla iyileşen belirtiler bulunmaktadır. Olumsuz yaşam koşullarında uzun zaman devam eden belirtiler tedaviye rağmen iyileşme göstermeyebilir.

Konversiyon Bozukluğunun Tedavisi

Bedensel bir hastalığı olmadığı tespit edilen hastaların psikiyatrik muayenesiyle birlikte konversiyon bozukluğu tanısı konulur. Bu aşamada hastanın tedavisine başlanır. Bedensel bir hastalık olmadığından, tedavi aciliyet göstermez. Hastaların psikiyatrik muayenesi konuşarak kendilerini anlatacakları dönemde yapılır. Hastayla ailedeki kişilerin yakından ilgilenmesi, desteklemeleri gerekir. Doktorla iş birliği yapılarak, tedavinin başarılı olmasına çalışılır. Hastada ek olarak ruhsal hastalıklar varsa, bunların tedavisi yapılır. Hastaların bayılması durumunda sakin bir yere alınması, yalnız bırakılması faydalı olur. Hastalara soğuk duş aldırılması, elinin yüzünün kolonya ile ovulması gibi uygulamalar sadece stresi arttırır. Hastanın tedavisi bazen yıllarca sürebilir. Konversiyon belirtilerin kendiliğinden geçmemesi halinde, psikoterapi ve ilaç tedavisinin uygulanması gerekli olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Panik Atak Tedavisi

Panik Atak Tedavisi

Kaçış Sendromu Nedir?

Kaçış Sendromu Nedir?

Popüler İçerikler

Dogmatik

Dogmatik

İlginizi Çekebilir

Depresyon Belirtileri

Depresyon Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mitomani Yalanına İnanma Hastalığı

Mitomani Yalanına İnanma Hastalığı

Özgüven Duygusu ve Özellikleri

Özgüven Duygusu ve Özellikleri

Örgütsel Bağlılık

Örgütsel Bağlılık

Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi

Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi

Karanlık Korkusu Karanlıktan Korkma

Karanlık Korkusu Karanlıktan Korkma

Güncel

Anoreksiya Belirtileri ve Tedavisi

Anoreksiya Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

30 Yaş Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

30 Yaş Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?