Sinir Sıkışması Tedavisi
24 Temmuz 2024

Sinir Sıkışması Tedavisi


Sinir sıkışması, sinirlerin cildin yüzeye yakın olan bölgelerinde bir tünel ya da koruyucu kılıfın içinden geçtikleri alanlarda meydana gelir. Örneğin, dirsekte iç tarafta elinizle bile fark edebileceğiniz tünelden geçen ulnar sinir, dirseğin aldığı darbelerden etkilendiğinde, sinirde oluşan ödem nedeniyle içinde bulunduğu tünelde sıkışır. Bu problemin devam etmesi halinde sinirin üzerindeki koruyucu tabaka olan miyelin, dirseğin hareketlerinden kaynaklanan sürtünmeyle aşınabilir. Bu durum sinirde kalıcı hasarlar oluşturabilir. Hastada el kaslarında zayıflama, hareketlerde zorlanma gibi etkiler meydana gelir. Elde ve parmaklarda şikayetler oluşur. Motor ve his duyusu ile ilgili sorunlar yaşanmaya başlar. Dirsekte iç kısımda gerginlik, ellerde geceleri artan küçük ve yüzük parmakta uyuşma, kavramada güçsüzlük, dirseğin uzun süre katlı kalmasında uyuşma, kolun iç tarafında ağrı gibi şikayetler baş gösterir. Bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi planlaması, muayenede kasların eriyip erimemesine göre düzenlenir. Kaslar eridikçe içi boşalır. Bu durumda hastalar parmaklarını bükemez, ellerini yumruk yapamaz. Tedavide sinirler kurtarılmış olsa da kas olmadığından ya da zayıfladığından hastanın gücü yerinde olmaz. Kasların erimesinden sonra, eski haline döndürülebilmesi için, vücudun yeterli enerjiyi geçirebilmesi gerekir. Bu süreç en az 3-6 ay kadar sürebilir. Bu yüzden kasları çalıştırmak için egzersiz programı uygulanmalıdır. İlerleyen aşamalarda kalıcı olan hasarların engellenmesi için belirtilerin başlangıcında müdahale edilmelidir. Bu tedaviler cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle sağlanabilir. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda ödem oluşabileceğinden, kalıcı darlıklar ve cerrahi girişim kaçınılmaz olur. Fakat cerrahi girişim her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle ortaya çıkan semptomlar iyi değerlendirilerek, erken dönemde fizik tedavi uzmanına gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.

Sinir Sıkışmasının Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri

  • Tünelin içinde sinir sıkışmasını engellemek için, dirseğin mümkün olduğu kadar düz bir şekilde tutulması gerekir.
  • Göğsün üzerinde kolları çaprazlama yapmamak gerekir.
  • Kasların güçlendirilmesi için abartmadan bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Bunun için elde bir topu sıkmak, sert bir limonu yumuşayıncaya kadar sıkma, tespih çekme gibi hareketler yapılabilir. Daha sonra ellerin güçlenmesi için aletlerden faydalanılabilir.
  • Telefon görüşmeleri sırasında dirseğin kullanılmadığı pozisyonlar ayarlanmalıdır. Telefonla megafon yardımıyla konuşabilirsiniz.
  • Çalışma masasının konumu ayarlanarak, dirseğin kırılmasına engel olmak.
  • Geceleri kolun pozisyonunu ayarlamak için ateller kullanmak.
  • Spor yaparken dirseğin korunmasına yardımcı olan dirsekliklerin kullanılması gerekir.
  • Sürekli olarak ellerini kullanarak iş yapanların belli aralıklarla ellerini dinlendirmesi sağlanmalıdır. Bazı meslekler, örneğin aşçılık gibi, elle ince hareketler yapmayı gerektirir. Bu kişilerin ellerini sıkça dinlendirmesi, sinirlere olan basıyı engelleyecektir.
  • Bilgisayar kullanan kişilerin her yarım saatte bir en az 5 dakika ara vermeleri sağlanmalıdır.
  • Meydana gelen ödemin azaltılması için kortikosteroid enjeksiyonu yapılması gerekir.

Sinir Sıkışmasının İlaç, Ortopedik Malzemeler ve Fizik Tedavi ile Tedavi Edilmesi

Devamlı olarak yapılan hareketlerle bilekte ve dirsekte olan sinir sıkışmasını engellemek için bazı ortopedik malzemeler kullanılabilir. Bunun yanında uygulanacak ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri hastalara fayda sağlayabilir. Özellikle son yıllarda yaygınlaşan manuel yani elle yapılan fizik tedaviler, sinir sıkışmasının tedavisi üzerinde etkili olmaktadır.

Sinir Sıkışmasının Cerrahi Tedavi Yöntemi

Uygulanacak konservatif tedaviyle kaslarda oluşan güçsüzlük ortadan kaldırılamazsa ya da ağrılar devam ederse hastaya daha ileri tetkikler yapılarak, iyileşme sağlamak amacıyla cerrahi tedavi planı yapılır. Cerrahi tedaviler oldukça fazladır. Ancak en fazla kullanılan yöntemde anterior submuscular transpozisyon adı verilen, sinirin geçtiği kemik tünelin arkadan ön tarafa alınması yöntemi kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi sonrası hasta için rehabilitasyon programı yapılarak, elin kaybettiği gücü yeniden kazanması amaçlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Milliyetçilik

Milliyetçilik

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tourette Sendromu Tiklerle Karakterize Nörolojik Hastalıktır

Tourette Sendromu Tiklerle Karakterize Nörolojik Hastalıktır

Dogmatik

Dogmatik

Kaybetme Korkusu Belirtileri ve Tedavisi

Kaybetme Korkusu Belirtileri ve Tedavisi

Davranış Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Davranış Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kişilik Kuramları Özellikleri ve Araştırmaları

Kişilik Kuramları Özellikleri ve Araştırmaları

Güncel

Dürtüsellik Kişilik Bozukluğu

Dürtüsellik Kişilik Bozukluğu

Güncel

Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Belirtileri ve Tedavisi