Sosyopat Nedir? Sosyopat, çevrelerindeki kurallara ve yasalarına uymayan, davranışlarının sonuçlarından ders almayan ve toplumsal normları hiçe sayan bireylerdir. Bu kişiler, antisosyal kişilik bozukluğu olarak da bilinen sosyopatiye sahip olabilirler. Sosyopatlar, başkalarının duygularını ve haklarını gözetmezler ve genellikle suça yatkın bireyler olarak tanımlanırlar. Sosyopatlar, özellikle genç yaşlarda, 15-22 yaş aralığında daha sık görülmektedir. Sosyopatların Davranışsal Özellikleri Sosyopatlar, çocukluk dönemlerinde yaşadıkları sevgisizlik, ilgisizlik, şiddet ve taciz gibi olumsuz deneyimlerin etkisiyle, yetişkinliklerinde vicdan yoksunu ve acımasız bireyler haline gelebilirler. Bu bireyler, başkaları için sevgi, acıma, üzüntü veya şefkat gibi duygular hissetmezler. Sosyopatlar, kötü bir eylemde bulunduklarında pişmanlık veya vicdan azabı hissetmezler. Aksine, öfke ve şiddet duygularını saklayabilir ve intikam almak için fırsat kollayabilirler. Sosyopatlar, insanlara değer vermezler ve onları bir araç olarak görerek, bağlılık, sadakat ve dostluk kurma çabasında bulunmazlar. Yeni tanıştıkları insanlara karşı başlangıçta normal görünseler de, farklı durumlara verdikleri tepkilerle kendilerini ele verirler. Sosyopatları Ele Veren Davranışlar
Sosyopatların Tanınması ve Tepkileri Sosyopatların başlangıçta tanınması zor olabilir, ancak şüphelenildiğinde onları köşeye sıkıştıracak sorularla kolayca kendilerini ele verebilirler. Hayalperest oldukları için anlattıkları olaylara yaşanmayan olağanüstü detaylar ekleyebilirler. Sorgulandıklarında ise bunu hakaret olarak algılarlar ve öfke ile saldırganlıkla tepki gösterirler. Kendilerini sürekli üstün göstermeye çalışırlar ve sahip olmadıkları özellikleri varmış gibi gösterme eğilimindedirler. Yeni tanıştıkları insanlara kendilerini önemli biriymiş gibi anlatırlar. Sosyopatların Tedavisi Sosyopatların tedavisi oldukça zordur ve bazen imkânsız olabilir. Bu tür hastaları iyi analiz etmek gerekmektedir. Hastalığın altında yatan sebepler araştırılarak ona göre bir tedavi yöntemi seçilmelidir. Eğer hastalığın altında madde bağımlılığı, depresyon veya duygu değişimi gibi nedenler yatıyorsa, tıbbi destek gerekebilir. Ancak, bu tür insanlar her meseleyi farklı şekilde çözmeye çalışırlar ve kesinlikle hasta olduklarına inanmazlar. Bu nedenle tedavi süreci zorlaşmaktadır. |
sociopath
09 Mayıs 2024 PerşembeBunu yazan umarım bir psikolog yada doktor değildir. Çünkü kendisinden şüphe ederim verdiğiniz bilgiler tamamen eksik ve yanlış anlaşılabilecek şekilde bu yazıyı okuyunca insan her yalan söylemeyi beceremeyeni, biraz asi olanı sosyopat sanır.
Cevap yazAdmin
09 Mayıs 2024 PerşembeGörüşlerinize saygı duyuyorum, ancak yazının amacının genel bilgilendirme olduğunu hatırlatmak isterim. Elbette, sosyopat tanısı koymak uzmanlık gerektirir ve bu yazı sadece temel farklılıkları anlamaya yönelik bilgi sunmayı hedeflemektedir. Verilen bilgilerin eksik veya yanlış anlaşılmasını önlemek için her zaman bir uzmana danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Hacer
08 Nisan 2024 PazartesiTam olarak kayınpederimi anlatıyor diyeceğim ama yazıda hiç arkadaşları olmaz demiş.Kayınpederim kendisini başkalarına( hiç kavga etmediği kişilere) kahraman , mükemmel, onun gibi adam yokmuşçasına gösterir.arkadaşı çoktur yani.Ama çok yalan söyler, insanları dolandırır, annesine babasına şiddet uygulamış,herkesle herşeyle dalga geçer küçümser, Yemeğe ve paraya ,gezmeye aşırı düşkündür.çocuklarını eşini köle gibi kullanır hiç onları düşünmez ama düşünüyormuş gibi yapar. Hiç susmaz hep ben konuşayım der bi ortamda.dengesizdir.sinirlendiğinde öfkesini eşyadan çıkarır, kafasını duvarlara bile vurabilir. Sizce sosyopat mıdır?
Cevap yazAdmin
08 Nisan 2024 PazartesiKayınpederinizin davranışları gerçekten endişe verici ve zorlayıcı görünüyor. Sosyopat olup olmadığını kesin olarak söylemek için bir uzmana danışmak gerekir, ancak anlattığınız belirtiler sosyopatik veya narsist kişilik bozukluğu belirtileri olabilir. Bu tür kişilik bozuklukları profesyonel bir psikolog veya psikiyatrist tarafından değerlendirilmelidir. Eşinizle birlikte bir uzmandan yardım almak, daha sağlıklı bir ortam oluşturmak için faydalı olabilir.
Soru Sor / Yorum Yap