Endişe Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Endişe Belirtileri ve Tedavisi

Endişe

Bu yazımızda size endişenin ne olduğunu, endişe ile baş etme yollarını ve aşırı endişeli ya da kaygılı olmanın ne tür rahatsızlıklara neden olabileceği konularında bilgiler vermeye çalışacağız. Endişe, kaygı ya da tıbbi terminoloji ile anksiyete, günlük hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Endişe, insanların bazı deneyimlerinden dolayı korku, kaygı, sıkıntı ya da gerilim hissetmesidir. Bu durumu yaşamayan herhangi bir insan yoktur.

Endişe Neden Olur?

İnsanlar yaşadıkları süre boyunca her zaman endişelenecek ya da kaygılanacak birçok durum ile karşılaşırlar. Aslında bu durum gayet doğaldır. İnsanlar doğaları gereği gelecekte ne yapacakları, sınavları nasıl geçecekleri, yaptıkları bir şeyin başlarına bir şey getirip getirmeyeceği gibi birçok nedenle endişe duyarlar. Çünkü insan korkularıyla yaşayan bir varlıktır. Belki de insanların bu zamana kadar gelmesindeki en büyük etken, bu içinden atamadıkları korku içgüdüsüdür. Bu sayede bazı şeyleri yapmaz ya da yapmak zorunda hissederler. İlk insandan beri bu korkular ya da endişeler vardı. Günümüzdeki insanlar ile eskiden yaşayan insanlar arasındaki tek fark, sadece korkulacak olan nesnelerin değişmesidir.

İlk insanın "Acaba yarın bir av yakalayıp karnımı doyurabilecek miyim?" korkusunun yerini, "Acaba yarın düzgün bir iş bulabilecek miyim?" hatta ve hatta daha çocukken "Acaba bundan 10 sene sonra bir iş bulabilecek miyim?" gibi endişeler aldı. Yani cümledeki özne, yani insan, aynı kaldı; sadece cümledeki nesneler değişti ve cümledeki sorunun insana endişe ya da korku vermekten başka bir cevabı olmadı. İnsanlar hayatı daha yaşanabilir hale getirmeye çalıştıkça yeni korkular icat etti, yeni endişeler doğdu. Ancak insanın içindeki bu endişe etme güdüsü hep kaldı. Sadece yaşadığı ortamı geliştirdikçe daha küçük şeylere karşı kaygı ya da endişe duymaya başladı.

Endişenin Neden Olacağı Sorunlar

Endişe pek çok hastalığa, psikolojik rahatsızlığa neden olabilir.
  • Anksiyete bozuklukları
  • İlaç kullanmayı gerektiren çeşitli psikolojik rahatsızlıklar
  • Psikozlar ya da tasalar
  • Terleme, çarpıntı, titreme ve benzeri bedensel belirtiler

Endişenin günlük hayatın bir parçası olduğuna değinmiştik. Aslında endişe etmek, biz insanları günlük hayatta yaşanabilecek bazı olumsuz durumlara karşı hazırlıklı hale getirir. Ancak "ya rezil olursam" ya da "komik duruma düşersem" gibi bazı düşünceler, insanda özgüven kaybına neden olabilir. Yine yapabileceği, yapmak istediği ya da yapmak zorunda hissettiği bazı şeyleri insan, çeşitli endişeleri yüzünden yapmadığı için daha sonra çok üzülebilir, başını taşlara vurabilir. Hatta ömrünün sonuna kadar tekrar öyle bir an yakalayabilmenin hayalini kurup "keşke o zaman yapsaydım" diyebilir.

Endişe aslında korkunun korkusudur. Modern insanın yaşadığı ya da maruz kaldığı birçok korku zaten vardır; bir de işin içine korkunun korkusunu eklemek, insana rahatsızlık vermekten başka hiçbir işe yaramaz. "Çocuğum iyileşecek mi acaba?" korkusunu insan zaten hayatının belli bir döneminde yaşayacakken, bir de bunun üstüne "Çocuğum hasta olur mu acaba?" sorusu gibi bir korkunun korkusuna yani endişesine maruz kalması, insana hastalık, gerilim, üzüntü vermekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden kişi, kendisine endişe verecek yeni sorular sormak yerine bu korkularıyla yüzleşmesi çok daha iyi olacaktır. Shakespeare'in dediği gibi, "Cesurlar bir gün ölür, korkaklar ise her gün."

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rümeysa

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Peki ya ben gereksiz yere sürekli endişelenen biri miyim? Endişe etmekten kendimi alamıyorum ve bu durum günlük yaşantımı nasıl etkileyebilir? Sürekli ya ters giderse diye düşünmek normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rümeysa,

Endişelenmek, zaman zaman herkesin yaşadığı bir duygudur ve aslında belli bir ölçüde normaldir. Ancak sürekli ve gereksiz yere endişelenmek, hayat kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu durum, günlük yaşantınızda stres, yorgunluk, konsantrasyon sorunları ve hatta fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir. "Ya ters giderse?" düşüncesi ise belirsizlikle başa çıkma mekanizması olabilir, ancak bu düşünceye sık sık kapılmak sizi sürekli gergin ve huzursuz hissettirebilir.

Endişelerinizin sebebini anlamak ve bunları yönetmek için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin, meditasyon, düzenli egzersiz ve nefes teknikleri rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, bir uzmandan destek almak da size bu konuda yardımcı olabilir. Unutmayın ki kendi sağlığınıza ve huzurunuza öncelik vermek çok önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Psikolojik

Psikolojik

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kişilik Bölünmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kişilik Bölünmesi Belirtileri ve Tedavisi

Düzen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Düzen Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon Testi Yapın

Depresyon Testi Yapın

Mutsuzluk Belirtileri ve Tedavisi

Mutsuzluk Belirtileri ve Tedavisi

Asetilkolin

Asetilkolin

Dismorfik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Dismorfik Bozukluk Belirtileri ve Tedavisi

Aleksitimi Belirtileri ve Tedavisi

Aleksitimi Belirtileri ve Tedavisi

Asosyal Kişilik Özellikleri

Asosyal Kişilik Özellikleri

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Narsisizm Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Belirtileri ve Tedavisi

Stres Anında Vücuttaki Değişiklikler

Stres Anında Vücuttaki Değişiklikler